همه ما درباره آینده روشن در ذخیره انرژی تجدیدپذیر شنیده ایم و خوانده ایم. با این وجود، هنوز، بخش انرژی پاک به طور مناسبی به شکلی فراگیری درنیامده هست، و اقتصاد جهانی همچنان بر منابع انرژی سنتی همانند سوخت های فسیلی همانند نفت و زغال سنگ وابسته است. لذا این سؤال اساسی باقی مانده است که بالاخره چه زمانی شاهد تغییر به سمت تجدیدپذیرها خواهیم بود؟
تحقیقات و آمارها احتمال میدهند داشتن سهم 50 درصدی تجدیدپذیرها در تولید انرژی جهان، حداقل تا سال 2035 به طول خواهد انجامید. اما نمودارهای فنی فعالان انرژی پاک، داستانی متفاوت را بیان دارند و نشان میدهند که تجدید پذیرها میتوانند تاثیر بیشتری بر روی انرژی در آینده نزدیکتر داشته باشند.
انتظار می رود تقاضا برای منابع انرژی اولیه، به عنوان مثال نفت و زغال سنگ، تا سال 2030 کاهش یابد. میتوان پیش بینی کرد، كه با برقی شدن تجهیزات ساختمانها و تغییر به سمت حمل و نقل جاده ای برقی، تولید كل برق از سال 2020 تا 2050 تقریباً دو برابر شود.
ما شاهد رشد چشمگیری در پذیرش خودروهای برقی هستیم و چین از نظر فروش خودروهای برقی در صدر قرار دارد. به عنوان بخشی از برنامه “Made in China 2025” این کشور، یکی از اهداف اصلی خود را بر روی حرکت به سمت صرفه جویی در مصرف انرژی و استفاده از وسایل نقلیه جدید برقی، برای کاهش آلودگی در شهرها، معطوف ساخته است. به این ترتیب، دولت در سالهای گذشته، یارانه های قابل توجهی را برای جلب توجه خودروسازان داخلی به سرمایه گذاری در وسایل نقلیه برقی فراهم ساخته است. اما هنوز پتانسیل بیشتری برای رشد وجود دارد. فروش خودروهای برقی در چین هنوز تقریباً تنها 7 درصد از کل فروش وسایل نقلیه مسافری است و این آمار برای آمریکای شمالی و اروپا بسیار پایینتراز این رقم میباشد.
یک مانع بزرگ برای برقی کردن سیستم حمل و نقل جاده ای به طور قابل توجهی مربوط به هزینه میباشد. بلومبرگ پیشبینی کرده که تا سال 2020، با کاهش مداوم هزینه باتریهای لیتیومی، بیشتر وسایل نقلیه برقی، از لحاظ هزینه، با وسایل نقلیه سوختی به برابری برسد. این یک عامل شتابدهنده برای گسترش وسایل نقلیه برقی خواهد بود و تخمین زده می شود که وسایل نقلیه الکتریکی تا سال 2040 حدود 35درصد از کل فروش خودروهای جدید را به خود اختصاص دهد.
در کنار موضوع وسایل نقلیه برقی، ما همچنین از نظر هزینه انرژی خورشیدی و بادی در مقایسه با زغال سنگ و گازطبیعی به نقطه عطف رسیده ایم. این شرایط برای اکثر کشورها، بین سالهای 2020 تا 2025، به طول می انجامد.
باید توجه داشت که تولید زغال سنگ و گاز بیش از 50درصد از کل منابع تولید برق چین را تشکیل می دهد. از آنجایی که چین از نظر مصرف انرژی اولیه طبق آمار Statista در رده های برتر جهان قرار دارد، میتوان گفت که حرکت چین به سمت تجدیدپذیرها تأثیرعمیقی بر ترکیب انرژی جهان خواهد گذاشت.
استدلالی وجود دارد مبنی بر اینکه افزایش وسایل نقلیه برقی منجر به افزایش تقاضا برای تولید برق می شود که هم اکنون توسط سوخت های فسیلی تأمین می شود. کاهش قیمت انرژی خورشیدی و باد، به معنی پاکتر شدن برق نیزهست. به همین ترتیب، ذخیره انرژی خورشید و باد در باتریهای، انرژی لازم برای وسایل نقلیه برقی را تامین کرده و یک تقاضای سودآور ایجاد خواهد کرد.
همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، نمودارهای فنی فعالان انرژی پاک تصویر صعودی را ترسیم می کنند، که نشان میدهد که سرمایه گذاران پول خود را ابتدا در بخش تجدیدپذیرها قرار می دهند.
سرمایه گذاری (Invesco Wilderhill Clean Energy ETF (PBW، در ایالات متحده، در شرکت های بازرگانی فعال در زمینه توسعه انرژی پاک، سرمایه گذاری می کند. میزان سرمایه گذاری در نیمه هادی ها و تجهیزات نیمه هادی (27٪) ، تجهیزات الکتریکی (20٪) ، تولید کنندگان برق مستقل و برق تجدید پذیر (11٪) ، مواد شیمیایی (10٪) ، ساخت و ساز و مهندسی (9٪).
(Invesco Solar ETF (TAN در شرکتهایی از همه کشورها، که در صنعت انرژی خورشیدی فعالیت دارند، سرمایه گذاری می کند.
(The First Trust Global Wind Energy ETF (FAN در شرکت های جهانی که در صنعت انرژی باد فعالیت دارند سرمایه گذاری می کند.
اکنون، یکی از اقلامی که می تواند از گسترش تجدیدپذیرها سود زیادی ببرد، مس است. به نقل از bakalliance.org، مس یک فلز بسیار کارآمد است و در سیستم های انرژی تجدید پذیر برای تولید انرژی از خورشید و آبی استفاده می شود. تخمین زده می شود که در سیستم های انرژی تجدیدپذیر 12 برابر بیشتر از سیستم های سنتی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پیش بینی می شود در خودروهای هیبریدی و برقی، مس 2 تا 3 برابر بیشتر از موتورهای احتراق داخلی استفاده شود.
بازار مس، در حال حاضر، کسری عرضه را تجربه می کند که پیش بینی می شود از سال 2019 تا 2022 این شرایط با افزایش مواجه شود. به این ترتیب ، انتظار می رود تقاضا برای مس بشدت افزایش یابد، اما چون عرضه آن به اندازه نیاز، افزایش نیافته، باید انتظار افزایش قیمت مس را داشته باشم.
بازدیدها: 4