اگر شما به اینترنت دسترسی دارید یا روزنامه ها راخوانده باشید و اخبار تلوزیون را دنبال کرده باشید، قطعا مطلع هستید که بلاکچین توانایی تغییر دنیا را دارد.
گفته میشود که تکنولوژی بلاکچین و رمز ارزهای معروف همچون بیت کوین، به اندازه خود اینترنت اهمیت دارند و قادر به تغییر بیزینسها، دولتها و تعاملات اجتماعی هستند. شیفتگی و عادت، هر دو غیرقابل اجتناب و مسری هستند. فرضیه پشت شیفتگی این است که رمزارزها دنیا را به شرایط بهتر تغییر خواهند داد. تکنولوژی میتواند بطور عادلانه دسترسی به سرویهایی چون خدمات درمانی، پولی و انرژی را برای عموم مردم فراهم نماید.
اما جنبه تاریک دیگری هم برای تکنولوژی و صنعت وجود دارد. ما باید بسرعت این جنبه تاریک را شناسایی کنیم و یا خطر از بین رفتن دهه های پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی را بپذیریم. این خطر عبارت است از مصرف زیاد انرژی و تاثیرات زیست محیطی بلاکچین با دو رمز ارز اصلی آن یعنی بیتکوین و اتریوم.
تاثیرانرژی رمزارزها
در حالی که ما هنوز در مورد شدت مصرف انرژی ، اجماع واضحی را شاهد نیستیم، میدانیم که بطور غیرعاذی زیاد میباشد. مقاله اخیر نیویورک تایمزتخمین نگران کننده ای را ارائه داده است. براساس آمار و ارقام مورگان استنلی و الكس دی وریس، اقتصاددانانی که كاربرد انرژی در صنعت را مطالعه می كنند، توان رایانه ای لازم برای ایجاد یك نشانه دیجیتالی، حداقل به اندازه متوسط مصرف انرژی خانگی آمریكا در دو سال می باشد. در همین مقاله میخوانیم که شبکه رایانه ای استخراج بیت کوین به اندازه متوسط مصرف روزانه برخی از کشورها، انرژی مصرف می کند. در سطح بالاتر، الكس دی وریس، اقتصاددان كه كاربرد انرژی در صنعت را ردیابی می كند، تخمین می زند كه هر معامله بیت کوین، به تنهایی، در حال حاضر، هشتادهزار برابر بیشتر از پردازش نقل و انتقال کارت اعتباری، به انرژی نیاز دارد.
این ادعاهای بزرگی است. حتی Vitalik Buterin, بنیانگذار اتریوم، در مورد تأثیر اقلیمی شبکه ای که وی پیشگام آن بوده، ابراز نگرانی کرده و در تلاش است تا رویه های این شبکه را با شدت کمتری پیش ببرد. وی در مصاحبه با نیویورک تایمز گفته که شخصاً احساس نارضایتی می کند که سهمی در افزودن مقدار مصرف برق جهان و گرم شدن کره زمین داشته است.
نگرانی او منطقی میباشد. ما با جهش مصرف انرژی در صنعتی مواجه هستیم که تنها یک دهه پیش پدیدار شده و به آرامی در حال رشد میباشد. با توجه به طراحی پروتکل بنیادیش، از آنجا که صنعت همچنان به رشد خود ادامه می دهد، معاملات بیشتر و بیشتری روی زنجیره آن انجام می شود، هر تراکنش ساده به خودی خود، برای انجام محاسبات، انرژی فزاینده ای را مصرف میکند.
البته رمزارز تا حدودی میتواند مفید هم باشد. بیت کوین ، تنها یک رمزنگاری از چیزی به نام بلاکچین است. رمز ارزهای دیگری مانند اتریوم و لیتکوین نیز وجود دارند. بلاکچین لیستی از معاملات انجام شده توسط کاربران است، نه یک مقام مرکزی که معاملات در بسیاری از رایانه ها را ثبت می کند. فرآیند نوشتن بلوک های جدید در بلاکچین “ماینینگ” نامیده می شود. “ماینرها” رمزارزهای جدید را ایجاد می کنند و با اضافه کردن بلوک جدید به زنجیره، امکان سوء استفاده از آنرا از بین میبرند.
این فرآیند باعث می شود که معماری اساسی انرژی اکوسیستم تحت فشار و محیط زیست ناپایدار شود. براساس شاخص مصرف انرژی بیت کوین، این رمزارز در حال حاضر 0.15٪ از انرژی جهان را مصرف می کند که بسیار بیشتر از مصرف برق ایرلند یا اکثرکشورهای آفریقایی است. این، انرژی زیادی است. در حالی که تغییرات انرژی کمی درخصوص پروتکل الحاقی قابل تصورهست، آنها یک شبه هم رخ نخواهند داد، و اطمینان کمی در مورد تطابق با آن وجود دارد.
مطابق گزارش سال 2017 انجمن اطلاعات انرژی ایالات متحده، پیش بینی می شود تقاضای جهانی انرژی تا سال 2040 با رشد 28 درصدی همراه باشد. این یعنی اضافه شدن یک چهارم دیگربه تولید انرژی جهان طی دو دهه، که یک چالش به اندازه کافی دلهره آور است، بدون آنکه ملاحظاتی برای یک صنعت کاملاً جدید و کاملاً پر انرژی انجام شده باشد. بدتر از همه، آژانس بین المللی انرژی تخمین می زند که در سال 2017، هفده درصد از جمعیت جهان هنوز دسترسی به برق و سی وهشت درصد بدون امکانات تغذیه سالم بودند.
چگونه می توانیم با این موضوع کنار بیاییم؟ طرفداران بلاکچین استدلال می کنند که این فناوری با از بین بردن کنترل مؤسسات متمرکز و انتقال اهرمهای تعیین کننده تجارت و توسعه به دست افراد عادی، دسترسی به این خدمات اساسی را تسهیل می کند. اما آیا شدنی هست؟ و چقدر زمان نیاز هست؟ و از همه مهمتر، با چه تاثیرات سریع برای آب و هوا؟
ماینینگ سازگار با محیط زیست
ما در دهه های اخیر در زمینه آب و هوایی پیشرفت زیادی داشته ایم تا خطرات ناشی از انتشار کربن در صنعتی كه علی رغم همه وعده های مربوط به آینده، سوداگرانه درحال توسعه هستند را کاهش دهیم. هزینه زیست محیطی و اجتماعی آن بسیار زیاد است. همه ما با فوریت پیرامون رشد فعلی گرم شدن کره زمین و دشواری در انتقال به انرژی پاک آشنا هستیم ، بنابراین همین سؤال از فعالان رمز ارزها را نباید به بعد موکول کنیم.
بنابراین ضروری است که ما از انرژی تجدیدپذیر برای تأمین نیازهای مصرفی سیستم رو به رشد بلاکچین استفاده کنیم. در این خصوص، چند ابزار در اختیار ما قرار دارد تا بتوانیم به صورت پیش فرض به این موضوع بپردازیم.
همانطور که اشاره شد، محاسبات بلاکچین و مزارع استخراج رمز ارزها در نقاط مختلف جهان بصورت پراکنده واقع شده اند. پردازش از هر مکانی امکان پذیر است و به جغرافیا یا حوزه های خاصی محدود نشده است. استخراج رمز ارز سودآور است و به توان پردازش بالا نیاز دارد، بنابراین برای توسعه دهندگان و استخراج کنندگان، انگیزه اقتصادی قوی وجود دارد که ارزانترین مکان برای انرژی را پیدا کنند.
اما برای تصمیم گیری در این مورد نباید تنها به انرژی ارزان توجه کرد بلکه باید محیط زیست هم مورد توجه قرار گیرد. امیدواریم که در آینده بسیار نزدیک، علاوه بر عامل ارزان بودن انرژی، توجه عمومی یا علایق شخصی بر پاک بودن انرژی نیز تمرکز یابد.
در گذشته، این امر منجر به تحولاتی همانند راه اندازی مرکز داده های فیس بوک در قطب شمال شده است. جایی در یک شهر معمولاً سرد، فنهای بزرگی برای مکش هوای بیرون استفاده می شود و به طور طبیعی هزاران سرور گرم، خنک میشود. همچنین مولدهای برق آبی نیز در رودخانه های مجاور فعالیت دارند و منبع انرژی قابل اطمینان و تجدید پذیر را ارائه می دهند. در نتیجه، این سیستم 10٪ کارآمدتر است و تقریباً 40٪ از انرژی کمتری نسبت به مراکز داده سنتی استفاده می کند.
انرژی مازاد نیروگاه های تجدید پذیر سنتی می تواند برای تامین برق مورد نیاز محاسبات بلاکچین استفاده شود. این می تواند منبع درآمدی جدیدی برای انرژی پاک تجدیدپذیرارائه دهد، و به طور مؤثر انجام محاسبات بلاکچین را به زیر مجموعه مولدهای برق تجدیدپذیر تبدیل کند که درواقع، ایده خوبی است. هرجند که انرژی باد و خورشید فوق العاده مفید هستند، اما از نظر نحوه تولید برق، متغیر میباشند. آنها وقتی باد نمی وزد و یا آفتاب نمی درخشد، در دسترس نیستند. یكی از مشکلات اساسی و به طور بالقوه هزینه های زیست محیطی فن آوری های بادی و خورشیدی، واقعیت متناوب آنهاست. لذا به نحوی به ذخیره انرژی نیاز دارند.
بجای استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر، میتوانیم به انرژی زباله ها نیز توجه کنیم. به گفته مدیر ارشد اقدامات جهانی بانک جهانی، هرساله ، 1.3 میلیون تن زباله درجهان تولید میشود که پیشبینی میشود تا سال 2100 به 4 میلیون تن برسد. در کشورهای توسعه یافته، زباله های شهری سوزانده یا دفن می شوند که هر دو روش پرهزینه ، ناکارآمد و منسوخ شده میباشند. در کشورهای درحال توسعه، زباله ها به طور معمول سوزانده شده و یا در اقیانوس ها و آبراه ها ریخته می شوند.
خوشبختانه امروزه می توان زباله های کشاورزی ، جنگلی ، حتی زباله شهری را به انرژی یا سوخت تبدیل کرد. و این کار در بسیاری از نقاط جهان با فناوری های مختلف از جمله هضم بی هوازی، پیرولیز و به طور مؤثر، گاززدایی انجام می شود. این میتواند یک موفقیت سه گانه باشد که هدر رفت زباله، تامین انرژی و بحران های اقلیمی را در یک بسته حل کند.
اکنون زمان آن نیست که استفاده بی رویه انرژی و بی توجهی به محیط زیست را تکرار کنیم. ما باید راه حل هایی بکار گیریم که منجر به جهانی متفکرتر و پایدار شود. همه ما در دفاع از آینده ای پاک تر و پایدار نقش داریم. با کمی تفکر خلاق و اراده جمعی، می توانیم انقلاب بلاکچین را به پدیده ای تبدیل کنیم که بتوانیم به آن افتخار کنیم.
بازدیدها: 35